fbpx Skip to content

AfterBurn ефектът те кара да гориш калории дори и след тренировка

Повечето хора мислят за човешкото тяло като за кола, често сме срещали и този пример: докато се движи – горивото изгаря (под формата на калории), докато почива –  не. Всъщност човешкото тяло е много по-сложно от това. Не просто гори калории, просто защото функционира, но упражненията могат да горят прекомерно количество калории много след като си извън фитнеса и си приключила твоите упражнения за деня. Научното обяснение за това е излишъкът от кислород след тренировка – EPOC (Excess Post-Exercise Oxygen).

Изследвания доказват, че колкото по-интензивна е тренировката, толкова по-силен е ефектът. Проучване доказва, че участниците, които тренирали на велоаргометър в продължение на 45мин. изгорили с около 190 калории повече в следващите 14 часа след тренировката, отколкото за цял един почивен ден.

И докато едно проучване показва, че Afterburn ефектът се увеличава значително в зависимост от това колко продължителна е тренировката ти, то това не значи, че трябва да отделиш няколко часа за тренировка, за да стимулираш ефекта.

Тук е моментът, където кратките, но високо интензивни тренировки влизат в играта. Ако тепърва навлизаш в този тип тренировки, пробвай интензивна тренировка/почивка в съотношение 1:2, казва Мат Милър – треньор. Например: 60 секунди – интензивна тренировка, следвана от 2 мин. почивка. Той предлага структурата на тренировката да изглежда по следния начин – 5 мин. загряване, 60 сек. интензивна тренировка (клек с подскок, като над коленето поставите тренировъчен ластик за допълнително съпротивление) и две минути почивка, което се повтаря от 6 до 8 пъти, последвани от 5 мин. стречинг. Това са около 30 мин. тренировка.

По този начин тялото ти гори калории часове, след като тренировката е приключила. Може да удължиш и подсилиш Afterburn ефекта с използването на оформящ лосион за след тренировка Rest Lotion, който спомага за по-дългото изгаряне на мазнините, след като сте приключили с тренировката. Плюсове на този тип тренировки са, че те ще ти помогнат да се оттървеш от ненужните мазнини по-бързо. В същото време оформят мускулите и ще повишат издръжливостта ти. Пробвайте високоинтензивните тренировки с текстилен ластик (лента), за да стимулирате Afterburn ефекта от своята тренировка.